Last news in Fakti

27 Ноември, 2012 08:00 12 368 44

Емигриралият българин - беглец или борец за своето бъдеще?

  • емигранти-
  • българин-
  • беглец

На този реторичен въпрос бих отговорил накратко така: и едната, и  другата хипотеза са верни. Защо мисля така?

Първо, новите български емигранти са бегълци, но икономически бегълци.

За разлика от старите емигранти, които са напускали страната преди 1989г. , или преди 1944 г. поради политически преследвания и терор, днешните емигранти бягат от родината главно заради липсата на икономическа перспектива – за намиране на работа, адекватни доходи, кариерни опции и др. И тъй като този миграционен бум продължава повече от 20 години, спокойно може да отсъдим: да, изправени сме пред един небивал през най-новата българска история феномен на „велико” преселение извън границите на държавата.

Дотук / 1990-2011 г./ по неофициални данни над 1,2 милиона българи са казали „сбогом” на родината. Официалната статистика ги брои към 600 хиляди, но доста колеги демографи и социолози оспорват това число. През годините на кризата, чието начало почти съвпадна с приемането на България в ЕС, емиграционният поток не намаля, противно на оптимистичните прогнози. Всяка година средно 90 хиляди икономически бегълци се отправят към атрактивните дестинации - САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Северна и Западна Европа.

Така че масовото бягство извън страната се превърна и в модел/начин на живот, и стратегия за оцеляване. В това отношение  ние българите, повтаряме историческата съдба на интензивно емигриращите нации, каквито са полската, турската, ирландската и други. С тази разлика, че българската диаспора все още е силно аморфна; няма спойка (циментираща смес), която да я държи сплотена и устойчива в чужбина. Нито БПЦ, нито правителствата през прехода успяха да предложат някаква платформа /духовна, социална, икономическа/ за подкрепа на милионното българско емигрантско семейство.

Второ, българинът – емигрант е борец, колкото и помпозно да звучи тази дума.

Но неговата битка е строго фокусирана върху собственото му, индивидуално оцеляване. Неговото верую е това на сървайвъра- да остане жив, да се адаптира към една непозната, често враждебна среда. При това-на всяка цена. Като правило, на него не са му предложени равностойни условия за адаптация към порядките в приемащата страна. Често го третират като човек , представител на второкласна раса.  Редки са случаите на групови придвижвания на емигрантски потоци, каквито срещаме например при бегълците, търсачи на убежища от Азия, Африка, Западните Балкани.

Преди две седмици големият философ и социолог Зигмунт Бауман заяви в своята лекция в СУ „Кл. Охридски”, че миграциите са бъдещето на света. Прав е, само че всяка държава, чието население масово я напуска, би трябвало да е наясно какво я чака (освен ако не иска да я изтрият от картата на света след време.

Моите емпирични изследвания и многобройни срещи с български имигранти в Западна Европа, САЩ, Канада, Тунис водят до извода, че дихотомията:”бягство-оцеляване” търпи еволюция в два аспекта: позитивен и негативен.

Позитивният аспект се изразява в конструирането на български етнонационални приемащи общности, които улесняват адаптацията и интеграцията на  т.нар. трето поколение емигранти, напускащи страната след 2007 г.( първото емигрантско поколение е до средата на 90-те години, а второто - през периода 1996-2006 г.).

Имам предвид факта, че в редица региони и мегаполиси на Европа и САЩ са създадени български емигрантски анклави, които помагат за вграждането на „бегълците” в новата среда. Това не се прави организирано - индивидуалният, фамилен или землячески обособен модел на трансгранична миграция при българите се запазва. Но все пак е друго, когато отиваш при „свои” в непознатата чужбина - роми при роми, турци при турци, тракийци при тракийци и прочее микроетнически общности на граждани с български паспорти. Този етнически стратифициран модел на начална имигрантска адаптация неотдавна проучвах на терена- заедно с колеги белгийски социолози в района на община Гент.

Другото позитивно развитие е трайното заселване на новото място. След намирането на работа следва закупуване на жилище, локализиране и концентриране по местоживеене (т.нар. български махали в чужбина), образование за децата и пр. Скитничеството  (номадичният тип поведение)  се практикува главно от нашенските роми. Второто поколение на емигрантите по  културни предпочитания и стил на живот вече има много малко общи черти с вътрешните българи, останали в родината. Родените в чужбина българчета не са бегълци, нито пришълци, а по-скоро градивни елементи на приемащата нация.

Като икономист-социолог бих отбелязал и ключовото значение на емигрантските финансови трансфери към България. По данни на БНБ, годишно те възлизат на около 700 милиона евро, а заедно с неофициалните парични трансфери ги изчисляват на  над 2 милиарда евро. Което поставя България сред типично емигрантските страни, поддържащи фискалния си баланс  благодарение и на  парите на гурбетчиите.

Негативният аспект обикновено се свежда до т.нар. изтичане на мозъци. Вярна, но механична констатация. Изтичат не само мозъци, тъй като в чужбина заминават хора, чиито коефициент на интелигентност е над средния за страната (изключвам скитащите трансгранични мигранти); изтича бъдещето на страната, защото средната възраст на „бегълците” е под 40 години. Оттук и демографският срив, който се наблюдава в България през последния почти четвърт век.

Тук стигам до следващия миграционен симптом, който някои колеги социолози отбелязват като особено тревожен: спонтанното фамилно изселване. Стотици  са вече семействата, които в даден момент, без видима причина, продават дом и покъщнина и  се изнасят в друга страна. Не заради липсата на работа или бизнес у нас, нито поради персонални /служебни репресии. Просто напускат, заричайки се никога да не се върнат.

Бягат „от България” –такава, каквато е!

Отиват в друга държава, само защото „не е България”!

Тези български семейства не са остракирани от недоволните им съграждани или жестоки управници; те сами се изолират от нацията, която ги е родила и от държавата, чиито граждани са. Социолозите и социалните психолози са длъжни да разгадаят механизма на фамилно базираното бягство в чужбина.

Сигурен съм, че това предизвикателство ще привлече вниманието на доста колеги, които се занимават със социология на миграциите.

Но какво да кажем за политиците, за управляващите!

Защото фамилните бягства са израз на загубена надежда, на отчаяние, че социалната уредба, гражданското всекидневие  в държавата България ще предложат по-добри индивидуални перспективи и фамилна сигурност в близко бъдеще.

Никой не бяга от доброто. Изключвам авантюристите. А ние българите рядко сме бивали групови авантюристи в историята. И за бегълците родното гнездо никога не е губило своята привлекателност.

Проф. Кръстьо Петков
УНСС , катедра „Икономическа социология”


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bobi

    1 0 Отговор
    Доста вярна статия!!! Изводите са съвсем ясно формулирани и вярни. Уви, така е. Скоро дори и аз самия може да стана част от тази статистика.


    "... модел/начин на живот, и стратегия за оцеляване."
    "... да остане жив, да се адаптира към една непозната, често враждебна среда. При това-на всяка цена."

    "... изтича бъдещето на страната, защото средната възраст на „бегълците” е под 40 години. Оттук и демографският срив, който се наблюдава в България през последния почти четвърт век."

    "... израз на загубена надежда, на отчаяние"

    Бягат „от България” – такава, каквато е!
    Отиват в друга държава, само защото „не е България”!
  • 2 1000

    1 1 Отговор
    100% излишна статия, това и бебетата го знаят. Тая сега ли откри топлата вода??
  • 3 Искра

    1 0 Отговор
    Статията далеч не е излишна! Това, че някои неща се "знаят" , не означава ,че не трябва да се говори за тях, напротив. Малцина се замислят по въпроси, които са от първа важност за обществото и страната ни , само защото смятат , че са им ясни и ги "знаят". Поздравления за материала - много е интересен :)
  • 4 ne znam

    1 0 Отговор
    Да, всичко казано е до болка вярно и познато, ама де да можеха да четат тези, които трябва да го прочетат, разберат, преосмислят и вземат адекватните мерки да се спре, а защо да не се и обърне полюса на описания поток!?
  • 5 Андрей Русев

    1 0 Отговор
    Статия е добра, носи голяма доза истина и реалност!
  • 6 гурбет

    1 0 Отговор
    напълно подкрепям написаното. проблемът е, че никой от власт имащите за тези години му пука какво става за хората, наречени електорат. обикновено хората напускат страната си ако има военен конфликт или природно бедствие. Явно в Бг освен кризата има и друго бедствие- управлението на страната,корупцията и организираната преступност,за което брюксел алармира. цифрите са точни,но ако се добавят и гурбетчиите които ходят от време на време за някой лев цифрата може да достигне до 2млн.
  • 7 Панайот Волов

    1 0 Отговор
    Адмирации за статията. Имам голямо желание да напусна България и да се внедря в социална система от западен тип.
    Оценяван съм в професията си тук, инженер съм, но перспективите са отчайващи. Най- успелите, които познавам, са, или на тази длъжност от 20 години, като постоянно лижат задни.и на шефове или са с дебели връзки. И в двата случая, тези недостойно човешки индивиди, получават възнаграждение, което аз получавах, като тийнейджър хамалин в "мизерна" Испания...
  • 8 жа

    1 0 Отговор
    Има една група българи, които са с малцинствен лроизход. Тяхното бягство е добре дошло за перспективите за държавата, която се отнася като мащеха към всичките си поданници.
  • 9 от Прага

    1 0 Отговор
    Нито беглец нито борец а Гражданин.По-голямата част от хората които съм срещал в чужбина чрез своето заселване извън България изразяват своята гражданска позиция и ползват свободното пътуване във ново време...Ако в периода 1947-1989 българите имаха възможност да пътуват свободно и бяха граждани на страната си те отново щяха да пътуват и се изселват...виж пример във общностите от бивша Югославия.Миграциите са процес свързан дори със вътрешна потребност да опознаеш двета и да навлезеш в нови култури.Проблемите настъпват със емигрантите родени и живееещи във страна със мултикултурна срадя само на думи.Такива са страните от цялата територия на Европа и най-вече заради твърдо установения местен език.Мултикултурното общество изисква негласен договор съгласие от гражданите за приемане на хората такива каквито са а не от къде са дошли и дали само не допълват демографския дисбаланс на определена страна.Всъщност миграционните движения на хора правят света по богат и шарен.Некой не е казал че не може да настъпи и обратен процес-България да стане привлекателна страна за реимигриране.Всичко е в ръцете и главите на хора като писалия статията...
  • 10 ще си замина

    1 0 Отговор
    Бла Бла Всеки знае че ТУК нямама ме права ниски заплати, за медицина няма да говоря как да остане човек да живее тук.
  • 11 стефан

    1 2 Отговор
    авантаджия,крадящ и рушащ всичко след себе си,търсещ лесното бяга от пропадналата заради мързела и злобата си родина за да яде чужд хляб на готово някъде където има какво да се краде.

    Коментиран от #13, #19

  • 12 ааааааа

    1 1 Отговор
    терминал 1 - терминал 2
  • 13 до 11

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "стефан":

    Не съм съгласен ! Никога неможе да се говори за определена група хора или Нация под общ знаменател. Истината е ,че България се намира на много апетитно географско място и външните интереси заради които според мен сме на това дередже са толкова силни ,че никога няма да се оправим освен ако народа не се дигне...

    Коментиран от #18

  • 14 кик

    1 0 Отговор
    кой кво ще да говори бг не е държава а разграден двор по поръ4ка от юдейте изпълняваща се от бг мафиоти тоест политици
  • 15 qqqqqq

    0 0 Отговор
    В бъдещите планове на великите сили, България не съществува, така че изобщо не се чудете защо става все по зле. Всичко се прави умишлено. Някъде из интернет бях чел че България се подготвя за Израел - 2 , и като гледам ставащото в страната ни, май почвам да вярвам на тази теория.

    Коментиран от #21

  • 16 натурален българин

    1 0 Отговор
    тук трябва да останат само цигани и политици
  • 17 XXX

    0 0 Отговор
    Коментар #13 е много точен!
  • 18 натурален българин

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "до 11":

    ей това е българина все някой друг му виновен (бат бойковщина) какви външни интереси какви 5 лева

    Коментиран от #25, #39

  • 19 амаха

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "стефан":

    ti si umen ,kato ''profesor'' k petkov draska4a na tezi redove,a ina4e nai-obiknoven donosnik na 4ervenite slujbi
  • 20 dedo wi mraz

    0 0 Отговор
    какви са тия"етнически тракийци" с български паспорти бе?!?
  • 21 ahaha

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "qqqqqq":

    vijte uvajaemi draska4i, kakvoto i da iskat usa ili israel te ne durjat kormiloto na samoubiistvenia pri4inqva6t smurt, te ne vdigat cenite na hranata s novina po televiziata, te nqmat dogovor s russia za skup gas i benzin, te ne uvolnqvat za kef i ne psuvat rabotnika, te ne sa ni vlezli v ku6tite, te ne karat doktora da iska pari i da ubiva deca v bolnizata za kef, te ne se zanimavat s vra4estvo i ne puskat sms za maloumni i tqhnoto prebivavane v ku6ti i televizii. vsi4kite problemi gi pravi imenno bulgarina - sam! deputatite ne sa vnos ot israel nali? deputatite sa va6ite maiki i ba6ti, va6ite dale4ni rodnini, va6ite biv6i kmetove i tn. razberete vednuj zavinagi, 4e problema na bulgarina e v sobstvenata mu kratuna! vuzpitan da e nagul, da ubiva, da podliva voda, da krade i da e gord savetski podanik, da pee ruski pesni, da kara jigula i da zavijda na vseki! tova se prenasq i v politikata i vodi do nacionalna bednost i genozit! nikoi ne spira naprimer boiko borisov da napravi edna sudebna reforma, edna zdravna i edna fiskalna. s tezi realizirani na 101% reformi moje da izdeistva credit ot eu za 80 miliarda i s tozi credit da se razkriat pone 2 000 000 rabotni mesta za 10 godini napred pokrai novoto ustroistvo i izgrajdane na durjavata. moje da go napravi nali? da ama ne! ne go pravi za6toto e komunqga, prisluga na komunistite , dali e gerb, dali e bsp, bkp, ndsv, nikakvo zna4enie . krade, ubiva, ma4ka i e gord s tova! s dve dumi: bqgaite!
  • 22 кик

    1 0 Отговор
    що за държава е тва щом раз4ита на изпратеното от емигрантите ?????????/
  • 23 Слави

    0 0 Отговор
    Добре де, защо само се шушука за този проблем НОМЕР ЕДНО за България, наистина ли сме толкова страхливо и слабохарактерно общество, идеално за своите робовладелци - управляващите. Ами то докато си трайкаме и само по между си се оплакваме това ще продължи докато не остане и последния депутат в нашата собствена държава . Никой не може да ни извоюва нашата собствена свобода, освен нас самите ... какво чакаме, да заробим с нашето МЪЛЧАНИЕ децата си или да им дадем ВЪЗДУХА, който им се полага, за който са се борили хиляди наши достойни сънародници .
  • 24 Румбо

    0 0 Отговор
    А,добър ден!Тея неща се знаят отдавна,ама като припари се сетихме!
  • 25 до 18

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "натурален българин":

    Да не мислиш ,че руснаците от добро чуство са ни освободили от Турците? Всичко е интерес. През БГ минават всичките канали за наркотици и други боклуци от Азия. Дали няма интерес някой да има контрол а?

    Коментиран от #27, #28

  • 26 venom

    0 0 Отговор
    Незнам дали някой от вас гледа вчера новините за протеста на фермерите в Брюксел ,но лично аз много се изкефих ! Предлагам ви да направим същото!
    http://novanews.bg/news/view/2012/11/27/39984/%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8/
  • 27 0321

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "до 18 ":

    Във всяко нещо има интерес....НО не само....тя и съпругата ти ти готви щото има интерес.....но не само за това нали. Проблемът ни в БГ е че само гледаме и коментираме другите.....комшията ни .приятелят ни кмета ни колегата ни .министър-председателят ни.....и то все дебнем да ги уловим в крачка зада злобеем... Абе хора оставете себеподобните си и си гледайте пред вас .вашата работа бе....
  • 28 ККККО

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "до 18 ":

    Човек бяга (емигрира) с мечтата за по-хубав живот . (ТОЧКА) За мен е борец а не беглец ....освен ако не изоставя Родината си в момент на военна заплаха или война. В мирно време нека всеки си търси щастието къде му се нрави... Това е мнението ми на въпросът от темата..... какви са тези ; руснаци...турци...фермери... Брюксели....някой май сте изперкали...а.
  • 29 Дърт Пражак

    1 0 Отговор
    Принципно бих се съгласил с автора на статията, но има един проблем! Той по-скоро е наминал да види това-онова, а съществената картинка е скрита отдолу. Лесно може да се установи какви точно са българите в чужбина - на 70% ниско или неквалифицирани, хора, стъпили на дъното на социалната стълбица, такива, които се избиват по общежитията, широко се вихри проституцията, алкохолизмът и подобни благини. Какъв мултикултурализъм, интегриране в местната езикова и социална инфраструктура, какви 5 лева - в повечето случаи се състезават с хлебарките за парчето хляб от масата или за полуизветрялата бира в ъгъла на стаята! Видели ли сте ги?! Натъпкани по 5-6 души в стая от 25 кв.м. срещу евтин наем от 250 - 300 лв. месечно. Работят за минималната работна заплата, но на непретенциозният човек му стига и това. В мнозинството си те са дори и само български граждани, но не и етнически българи! В главите им има само глупости, нямат ясна представа за каквото и да било и единствено живуркат ден за ден! Какво закупуване на имоти, какви копейки, монголки и корейки?!А българските студентки, които проституират в Германия, разбира се, не всички, много жени го правят, за да имат по-стабилни и сериозни доходи. Не ме карайте да се смея... Вътрешни потребности за миграция и опознаване на света, дрън-дрън. В огромната си част българите са капсуловани помежду си и пречат на желаещите да се интегрират в местната среда, независимо колко бързо учат език, опознават местните обичаи и т.н. Завистливо, долно и мизерно племе,от което може би еоин от сто има потенциал да постигне някаква цел в живота...
  • 30 професор щуркоф

    1 0 Отговор
    от прочетените по надолу мнения ясно си личи какво е останало в българия-плява-много смешно някои се изживяват като герои останали да се борят уж с незнам кво си и заклеймяват избягалите като предатели щото хората не искат да бъдат унижавани от тиквите които заклеймяващите избират-беззъби смешковци придърпвайте по често родопските одеяла и ..шшшшшшт....
  • 31 Едикой си

    1 0 Отговор
    Напускали заради терора....ами сега е същото....само че икономически терор.
  • 32 Иван Костов

    1 0 Отговор
    Prez 2050g, za sajalenie v BG shte jiveyat samo m...li i ryazani burgii!
  • 33 EMSKI

    1 0 Отговор
    Трудно ще се научим да живеем по правила...такава ни е натурата сега ,когато сериозно се сви сивата икономика се оказа ,че сме зависими от нея!!! Просто...никога в криза не се взимат такива крути мерки против този сектор.Трябваше да има баланс на този етап,сега вече връщане назад няма, за съжаление ще става по-зле. Алтернативата е емиграция , и е нормално.
  • 34 bubblehead

    1 0 Отговор
    статията е пьлна с истини , полуистини и откорвени глупости, но все пак е по-високо от нивото на статии от тази тематика....
  • 35 валио

    1 0 Отговор
    българина в чужбина...в общи линии,всякакви типажи хора,от егоиста до благородния тип,забелязвам че сме горди,мислим че много знаем,а всъщност неорганизирани,мързеливи дори,интересното е че слушаме чужденеца шеф за всичко,а ако той е българин,дреме ни на шапката...нещо уникално сме...
  • 36 bubblehead

    1 0 Отговор
    Начи ако изреждаме държавите в които по традиця вече емигрират българите и на първо място е САЩ то трябва да се знае че през последните 5-10 години все по-малко и по-малко българи печелят зелени карти ( защото и по-малко кандидатстват като процент от всички кандидати по света) и напоследък спечелилите са по-малко от 1000 души на година ... Ако това е мястото където емигрират най-много хора то не знам за останалите... Друго силно е преувеличен размера на емиграцята на българите... Отрицателния прираст на България идва основно от ниска раждаемост ( тя отбеляза малко подобрение преди кризата , но вземи да говориш на българите за криза дори зад океана и те спират да раждат деца дори... такъв демографски феномен, до такава степен намаляване на раждаемоста, не вярвам да се случи някъде по света.... ) Според преброяването на НСИ за последните 10 години България е намалявала с по 60 000 на година , на половина от раждаемост другото от емиграция . Изобщо за емиграцията не може да се говори на едро . Едно са хората които отиват в Америка , те в голямата си част няма да се върнат, поне не по-рано от пенсионна възраст... и съвсем друго са емигрантите в Гърция и Испания предимно временни работници в строитеслтво и слеско стопанство, трето са тия отиващи в Германия и Англия предимно ученици и студенти от които се връщат в България поне на 50% ... Изобщо се създава голяма истеря в съзнанието на обикновенния нашенски байно от свободното предвижване на хора... Друго, силно е преувеличен слуха за изтичането на мозъци ... Първо Българя не произвежда мозъци за да изтичат... Дори така наречените мозъци не стигат до никъде в Америка където небето е ниско... Тъжна констатация но такава е реалноста , защото инак се вижда как има няколко руснаци стигнали до върха на корпоративня свят милярдери - основатели на Гугъл, Феисбук и Яху... а българите сме побъркани матерялисти и въпреки това само най-много някои средно успял матерялно. Има руснаци и източно европейци които правят голяма наука в САЩ и нито едно българско име да остави следа.... Българите са прилично образовани , но със сбъркан атитюд (...дълга и друга тема за друг разговор ) с които не се успява никъде и в нищо. Тъжна констатация ако не си заравяме главата в пясъка и още една причина да гледаме по-ведро на факта че такъв народ извършгва самоубииство .... Ако човек има възможноста да наблюдава отблизо българската емиграция то сравнително по-качествен матерял изтичаше до 2000 година от там нататък това което се вижда е само нашенски идиоти които не живеят добре в БГ и няма да живеят добре никъде ( наблюденеията на пишехстия са от САЩ) В тоя смисъл нищо безценно не си отива от България смешен плач е това .
    Защо емигрират българите ли? Ами много просто откачиха напълно и безвъзвратно огромни маси от народа... какъв друг извод може да се направи ако се види че румънците емигрират 10 пъти по-малко от българите при изключително подобна обстановка в Румуния и България... Повече от 10 пъти!!! Румънците на практика са около нулата в емигрансткия-имигранския си поток докато ние сме на едно от първите места в света! Подобно преобръщане на емиграционите тенденции се се случи на всички източно европески държави , само в България емиграцията продължава със непроменено темпо според статистиката дори години след влизането в ЕС... Дори напълно пропаднали и безперспективни държави като Албания, Молдова, Македония и Сърбия имат по- малко емиграция .... И това сравнение с румънците при същата корупция ( припозната за чудо на чудесата само у нас) , същата политическа класа и манталитет, медицина, образование, ифраструктура , климат дори ... Румънците поставени при същите условия с българите емигрират 10 пъти по-малко от нас!!! Как да обясниш това освен с откачане и анти соцялизация на огромни маси от българското общетсво? Какво да се прави ли? Решението е много просто . За да го има етнонима България, ( борбата за етническа чистота на държавата и българския генотип е загубена вече) българската държава трябва да се отвори за които пожелае емигрант по света . Това така или иначе ще се случи защо пазараната икономика празно не търпи , но българската държава трябва да е проактивна за да ги управлява тия процеси поне. А не се вижда никъде сред държавните мъже разбиране по темата дори Плевнелиев ( надежда все пак като нов президент) е за енкапсулиране на държавата в днешните реалности които водят в крайна сметка до същия резултат - циганизация и следващо маргинализиране на българите. На всеки имигрант трябва да се дава гражданство веднага и без условия!!! България не е Америка да чакаш 5 години за гражданство! Това трябва защо тия процеси на емиграция, както забелязва и авторката на статията, не спряха с приемането на България в обединена Европа , дори при кристално ясната перспектива на държавата към икономичекси просперитет и подобряване на обществената среда ( за разлика от други в Източна Европа) все неща които между другото статистически се виждат но българина в антисоцялното си поведение отказва да ги разпознае и продължва да емигрира диво. Смятам че борбата за душите на българите е изгубена ... Дано не съм прав но българите вероятно ще продължат да емигрират и за това отново за да го има поне името трябва да се отворят всички врати пред имиграцията у нас и тя ще доиде защото по тоя свят има 6 милирада по-бедни от българите ... След преобръщането на тенденцията за спад на населението държвата трябва да се заеме с възпитание на децата на имигрантите у нас в дух да обичат Българя за да има шанс и за останалите българи в Българя. Това почва с пеене на химна всяка сутрин от първи клас...
  • 37 bubblehead

    1 0 Отговор
    Чак сега прочетох и мненията на писалите преди мен. Много интересни , много ...мда депутатите са виновно за всичко в България, за всичко ... ха-ха-ха!
  • 38 Ильо войвода

    1 6 Отговор
    Емигриралият българин - ще го познаете по това. че си закопчава дюкяна след като излезе от кенефа!
  • 39 Владо

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "натурален българин":

    Пич, не се хаби, няма как да им го обясниш. то е нужно само човек да се огледа и да види какви хора го заобикалят, за да му стане ясно, че няма никакви планове, ционисти и т.н. Българинът е толкова прост, че и без външна помощ се самоунищожава супер успешно. то толкова мързелив и крадлив народ като нашия има само в Гърция. Ама те са наистина хитри и все успяват да се оправят. А ние само се мислим за хитри и се чудим що сме в л..ната постоянно.
  • 40 Марко

    1 0 Отговор
    Това е най-несоциологическата статия на социолог, която съм чел: никакви съществени социологически данни, каша от лични "съображения" без никаква изследователска подложка , изобщо казано - напълно аматьорско есе на гимназист.
    Причината? Ами вижте кой е сготвил тази манджа с грозде, един , набеден за социолог и "професор"...
    ;)
  • 41 Пепо

    0 0 Отговор
    Не емиграция, а евакуация !

    Цитат:
    Бягат „от България” –такава, каквато е!

    Отиват в друга държава, само защото „не е България”!

    Отговор:
    Като цяло искам само да отбележа, че ако професора беше от северо-западнала България, това нямаше да посмее да го напише. Бягат защото мизерстват с 200лв на месец. ФАКТ !!!
  • 42 гост

    0 0 Отговор
    Ами да ти кажа и да имаше изследователска подложка,подплатена с цифри и последващи ги анализи.То щяха да са тотална глупост!Гледайки какви проучвания и какви данни вадят нашите професорчета,доцентчета и другата сбирщина феодални старчета:))),та тези проучвания са изцяло грешно направени или по често срещаното поръчково направени!
  • 43 Гурбетчията

    0 0 Отговор
    Вече никой не бяга от България. Само отива да работи и живее в друга държава където не е имало комунизъм.
  • 44 нино

    1 0 Отговор
    Тъй като ми стана мъчно за изследователите, дето аджеба не знаели защо емигрират хората от България. Реших да ги светна, защо емигрира моето семейство. Живеехме в София и се уморихме от битката с топлофикация и ВиК, които ни мамеха в сметките. Чувствахме се като глупаци в превозните средства, където контрольорите ни правеха луди, че сме закъснели да си перфорираме билета, а циганите ги подминаваха без да ги погледнат, камо ли да им поискат билет. Честите кражби от дома ни, при една от която дори хванахме крадеца и от полицията не му направиха нищо, а се изгавриха с нас. След което обирджията ни изпотроши колата. И още, и още, примери навсякъде, където се обърнеш. Вярно и тук не е лесно - живеем в Австрия, но е по-спокойно и имаме повече възможности. На този етап едва ли ще се върнем в Б-я. И моля стига с глупави коментари, че който е нещо недоволен - непременно е комунист! Тъпо е!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове